3 жовтня Міжнародний день лікаря
Центр медичного права ВША НААУ
Новини та події
03.10.2022

Міжнародний день лікаря відзначається щорічно в перший понеділок жовтня та є святковим приводом вшанувати лікарів усіх спеціальностей за щоденну кропітку роботу з порятунку життя людей, збереженню здоров’я, відновлення оптимальної працездатності та підтримки соціальної активності населення.

Ініціаторами створення свята у 1971 році виступили Всесвітня організація охорони здоров'я та Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів».

Міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» існує вже понад пів століття та відома наданням безкоштовної гуманітарної й невідкладної медичної допомоги населенню, яке постраждало від збройних конфліктів, голоду, епідемій, вимушеної міграції та стихійних лих у понад сімдесяти країнах світу. Рятуючи мільйони життів, об'єднані в організації лікарі допомагають всім, хто того потребує, незалежно від політичної, релігійної або етнічної приналежності. Співробітники організації в повній мірі відповідають високому званню лікаря.

Тисячі лікарів-добровольців об'єдналися заради спасіння людських життів в умовах світової пандемії COVID-19 та ризикують своїм життям, щоб допомогти іншим.

Із початком повномасштабної війни росії проти України в лютому поточного року «Лікарі без кордонів» розширили діяльність у нашій державі й тепер працюють у більшості її регіонів. Про реалізовані та нові проєкти, труднощі та унікальний досвід, наміри розширити діяльність організації на тимчасово окупованих територіях міжнародний президент MSF Крістос КРІСТОУ розповів в інтерв’ю Укрінформу http://surl.li/dfbhn

Нині актуальним питанням є можливість отримання медичної допомоги за кордоном евакуйованими українцями, пораненими військовослужбовцями та цивільним населенням.

Про медичну допомогу вимушеним переселенцям в Польщі, Словаччині, Німеччині, Франції, Чехії, Румунії, Словенії, Молдові та інших країнах докладно на сайті МОЗ України: http://surl.li/bxehl Перелік країн доповнюється, інформація оновлюється.

Алгоритм медичної евакуації захисників України для лікування за кордоном унормовано Порядком направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення організації направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон» від 05.04.2022 №411. http://surl.li/dfbhp

Міжнародний день лікаря — вияв солідарності та активних дій лікарів усього світу. З кожним роком цей День отримує все більше визнання, висвітлюючи важливі питання підтримки охорони здоров’я в усьому світі.

Своєю невтомною працею лікарі повсякчас демонструють приклади професіоналізму, витримки, самовідданості. Тому, сьогодні — День вияву подяки і поваги, адже професія лікаря відноситься до однієї з найдавніших і вважається однією з найшляхетніших. Поряд із збереженням здоров'я лікар вміє відновити віру пацієнта в себе і бажання жити далі.

Відповіді на найактуальніші питання динаміки медичних правовідносин в умовах воєнного стану, особливості реалізації окремих прав людини у сфері охорони здоров'я, алгоритми надання медичної та реабілітаційної допомоги, зокрема військовослужбовцям, а також проблематику найкращих інтересів дитини й особливостей трудових правовідносин у сфері охорони здоров'я дізнавайтеся у Посібнику “«Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях”, підготовленому Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ. http://surl.li/dfbhj