25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей
Сьогодні проблема зниклих безвісти дітей є особливою актуальною для України, яка триває ще з початку збройної агресії на Сході України та поглиблюється на тлі повномасштабного вторгнення
Новини та події
25.05.2023

Щороку в світі зникають безвісти 8 мільйонів дітей, в Європейському Союзі понад 250 тисяч, в Україні реєструється близько 4 тисяч випадків зникнень. Діти зникають з різних причин, включаючи конфлікти, насильство, жорстоке поводження та експлуатацію, війни та катаклізми. У разі зникнення дитини батьки відчувають невимовний біль, повідомлення про знаходження та повернення дитини стає найбажанішою звісткою для родини.

Сьогодні проблема зникнення дітей – одна з найбільш значущих, адже діти, потрапляючи у незнайоме місце, будучи позбавленими зв’язку з рідними, підпадають під серйозні ризики для життя та здоров’я, можуть ставати жертвами насильства, торгівлі та сексуальної експлуатації, через свою підвищену вразливість та незахищеність.

Тому привернення уваги світової громадськості до пошуку зниклих безвісти дітей, а також висвітлення проблематики насилля над дітьми є метою Міжнародного дня зниклих безвісти дітей, який щороку відзначається 25 травня.

Чому виникла ідея відзначення Міжнародного дня зниклих безвісти дітей?

Щорічне вшанування було започатковане ще у 1983 році тодішнім президентом США Рональдом Рейганом як «Національний день зниклих безвісти дітей». Це сталося після зникнення у 1979 році шестирічного хлопчика Ітана Патца по дорозі до школи в Нью-Йорку, що викликало широке обурення і занепокоєння щодо зниклих дітей по всій території США. У 1984 році в США організували Національний Центр пошуку зниклих безвісті дітей. У 1997 році, так само з ініціативи США, був створений Міжнародний центр пошуку зниклих безвісти дітей, а також дітей, які стали жертвами експлуатації - International Center for Missing and Exploited Children (ICMEC).

Розшук зниклих безвісти дітей в Україні

Сьогодні проблема зниклих безвісти дітей є особливою актуальною для України, яка триває ще з початку збройної агресії на Сході України та поглиблюється на тлі повномасштабного вторгнення. Через масові обстріли, примусову евакуацію, депортацію, викрадення кількість зниклих безвісти дітей зростає. З початком повномасштабного вторгнення військ рф на територію України до органів поліції надійшло понад 11 тисяч заяв та повідомлень про зникнення дітей. Станом на 6 квітня 2023 року зниклою безвісти залишається 381 дитина.

Захист дитини від незаконного переміщення закріплено у статті 32 Закону України «Про охорону дитинства». Держава вживає всіх необхідних та можливих заходів для розшуку та повернення в Україну дітей, які були незаконно вивезені за кордон, у тому числі у зв’язку з обставинами, пов’язаними з воєнними діями і збройними конфліктами.

Дитина вважається зниклою безвісти за особливих обставин у разі, якщо вона зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Для отримання правового статусу необхідно:

• близьким родичам, членам сім’ї, представникам військового формування чи будь-якій іншій особі, якій стало відомо про зникнення, подати заяву про розшук до відповідного територіального органу Національної поліції України;

• відомості про цей факт вносяться до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;

• саме з моменту внесення відомостей до Реєстру про факт зникнення, особа вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин.

Однією з важливих ініціатив Міністерства внутрішніх справ та Уповноваженого зі зниклих безвісти стало створення Єдиного реєстру зниклих безвісти, який покликаний зібрати та централізувати дані щодо зниклих осіб, у тому числі дітей. Родичі можуть отримати витяги з реєстру у Департаменті інформатизації МВС України.

Для отримання документа потрібно звернутися із запитом та копіями документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

Їх потрібно надіслати поштою за адресою м.Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або електронною поштою pgmia@mvs.gov.ua. Перевірка даних здійснюється впродовж 30 календарних днів. Витяг надсилається на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу.

У разі зникнення дитини, незаконного вивезення на територію росії батьки, опікуни та родичі можуть скористатися наступними інструментами розшуку:

1. Звернутися на цілодобову гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 0800-50-17-20. Заяви про розшук дитини в оперативному порядку розглядаються та передаються рятувальним, медичним та іншим органам і службам відповідно до порушених у зверненні питань.

2. Для розшуку безвісти зниклих дітей ще у 2016 році за ініціативи всеукраїнської громадської організації «Магнолія» та відповідно до Директиви 2009/135/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС впроваджена Гаряча лінія за номером 116 000. Гаряча лінія працює на всій території України та за кордоном для абонентів усіх мобільних операторів. Дзвінки – безоплатні.

3. У разі перебування на тимчасово окупованій території України Ви також можете звернутися на телефонну лінію Офісу Генерального прокурора щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, за номером: 096-755-02-40 або на електронну пошту: conflict2022.ua@gmail.com

4. Доцільно також звернутися до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

Для посилення розшуку особи можуть скористатися додатковими сервісами, а саме:

1. Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення росії. У Telegram-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст: https://t.me/poshuk_znyklyh

2. Пошук Україна 2022 — Telegram-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити Google-форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО: https://t.me/poshukukraina2022

3. Знайди рідних — бот, створений за ініціативи «Міжнародної асоціації кібербезпеки» та інших громадських організацій. https://t.me/Family_Search_bot

4. Розшук за даними Національного інформаційного бюро надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України: https://t.me/nib_uncp_bot

Цікаві ресурси:

• Марина Сухая. 25 травня — Міжнародний день зниклих безвісти дітей. https://cutt.ly/0wqWmx9m

• Тетяна Кушніренко. Людина зникла безвісти під час війни: що робити родичам? https://cutt.ly/9wqWQdBu

• International Day of Missing Children. International Commission on Missing Persons. https://cutt.ly/HwqWmNSq