18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
18.10.2022

18 жовтня Україна 15-й рік поспіль відзначатиме Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль людства для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Під час пандемії Covid-19 та повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України проблема торгівлі людьми набула особливого значення. Адже жінки та діти, які вимушено перетинають державний кордон та мають обмежений доступ до тимчасового захисту, автоматично стають вразливими категоріями осіб, які підпадають під ризик торгівлі людьми. Так само, особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, нерідко стають жертвами експлуатації. Тому важливо бути обізнаними з проблематикою торгівлі людьми, щоб мати змогу захистити свої права.

ШЛЯХ УКРАЇНИ У БОРОТЬБІ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Україною були зроблені важливі кроки для протидії феномену торгівлі людьми, зокрема:

  1. У 1998 році було вперше встановлено кримінальну відповідальність за торгівлю людьми.
  2. У 2004 році було ратифіковано Додатковий протокол до Конвенції ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю «Про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї».
  3. Будучи членом Ради Європи, Україна у 2010 році ратифікувала Конвенцію про заходи щодо протидії торгівлі людьми, яка є всеосяжним договором, зосереджена на захисті жертв торгівлі людьми і гарантіях їх прав та передбачає створення ефективного і незалежного механізму моніторингу, здатного контролювати реалізацію зобов’язань, що містяться в Конвенції.
  4. У 2011 році було ухвалено Закон України «Про протидію торгівлі людьми», який визначив повноваження суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми, заходи з попередження та боротьби з торгівлею людьми, а також процедуру надання допомоги та захисту особам, які стали жертвами торгівлі людьми.
  5. У 2021 році Кабмін ухвалив розпорядження «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року».

ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕДБАЧЕНА ЗА ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ?

Торгівля людьми є злочином, відповідальність за який встановлена ст. 149 КК України. Під торгівлею людьми Кодекс визначає такі злочинні дії як: вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію. Торгівля людьми визнається особливо тяжким злочином та карається позбавленням волі від 3 до 15 років.

ЯК ОТРИМАТИ ЗАХИСТ, ЯКЩО СТАВ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ?

Отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми регулюється Порядком № 417 та умовно ділиться на декілька етапів:

  1. Подача за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяви про встановлення відповідного статусу.
  2. Реєстрація заяв у відповідному журналі за формою, затвердженою Наказом від 18.06.2012 № 366.
  3. Проходження співбесіди з відповідальною особою, яка призначається протягом трьох днів з дня подання заяви та заповнення опитувального листа. Під час співбесіди посадова особа оформляє розписку про нерозголошення відомостей, які їй стали відомі під час проведення співбесіди.

!!! У разі звернення для встановлення статусу особи, яка є цивільним позивачем у кримінальному провадженні, або особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території іншої держави, що підтверджено результатами розслідування відповідних органів такої держави, заява зазначеної особи приймається без проведення співбесіди посадовою особою.

  1. На підставі інформації, отриманої під час проведення співбесіди, посадова особа оформляє протягом двох робочих днів облікову картку особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми.
  2. Місцева держадміністрація протягом двох робочих днів з дня завершення перевірки подає до Нацсоцслужби пакет документів, яка за наслідками розгляду надсилає місцевій держадміністрації лист із повідомленням про встановлення або відмову у встановленні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Такий статус надається строком до двох років та може бути продовжений за рішенням Нацсоцслужби не більш як на один рік з дати закінчення такого строку.

Корисні ресурси:

  1. Додатковий протокол до Конвенції ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю «Про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї», прийнятий Резолюцією 55/25 від 15 листопада 2000 року за посиланням: https://bit.ly/3MDaBho
  2. Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми від 16 травня 2005 року за посиланням: https://bit.ly/3yRBlFg
  3. Закон України «Про протидію торгівлі людьми» від 20 вересня 2011 року № 3739-VI за посиланням: https://bit.ly/3yQEiWm
  4. Розпорядження КМУ «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року» від 14 липня 2021 року № 800-р за посиланням: https://bit.ly/3yNQyqG
  5. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» від 23 травня 2012 року №417 за посиланням: https://bit.ly/3eGewgQ
  6. Наказ Мінсоцполітики «Про затвердження форм заяв про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, журналу реєстрації заяв осіб, які мають намір отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, розписки про нерозголошення відомостей, облікової картки особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, журналу реєстрації видачі довідок про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» від 18 червня 2012 року № 366 за посиланням: https://bit.ly/3TxUJ1F