18 травня — День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу
ТЕМУ ДНЯ висвітлила Марина Сухая, адвокат, член команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ
Новини та події
18.05.2022

“Коли чужинці приходять, вони вбивають вас і кажуть: ми не винні” — слова з пісні «1944», якими зі сцени Євробачення у 2016 українська співачка Джамала розповіла про трагедію своїх предків, що розпочалась 18 травня 1944 року. У цей день розпочалась депортація кримських татар.

Під час головної хвилі депортації було виселено близько 200 тисяч кримських татар. При переїзді загинули близько 8 тисяч людей, більшість з яких — діти і літні люди. Найпоширеніші причини смерті – спрага і тиф.

Повернення кримськотатарського народу до Криму стало можливим у час “горбачовської перебудови”. Цей процес набрав сили у 1988–1989 роках. Основну частку переселенців становили нащадки депортованих у 1944 році, або ті, хто пережив виселення в дитячому віці.

Незалежна Україна надала кримським татарам можливість зберегти свою ідентичність та культуру.

Однак біда знову прийшла на Кримський півострів. У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Одним з кроків по захисту кримський татар був Указ Президента України від 20 серпня 2014 року за №656/2014 Про Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу.

Даний указ було прийнято з метою забезпечення належних умов для реалізації громадянських, економічних, соціальних та культурних прав кримськотатарського народу як корінного народу України, збереження і розвитку його етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності у складі України.

У 2006 році курултай кримськотатарського народу звернувся до Верховної Ради з проханням визнати депортацію геноцидом. У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу у 1944 році геноцидом. 245 депутатів підтримали відповідне рішення. 18 травня встановлено як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Окремою поправкою засудили сучасні утиски кримських татар.

01 липня 2021 р. Верховна Рада України прийняла Закону України «Про корінні народи України».

Відповідно до статті 1 Закону корінний народ України — автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки.

Даний закон закріпив для корінних народів гарантії на збереження своєї ідентичності, обов’язок держави всіляко сприяти цьому.

Наразі у тимчасово окупованому Криму навчаються кримськотатарською мовою лише 3 % від усіх учнів, — це 6 400 учнів.

Навчені гірким досвідом, здобутим у 1944 році кримські татари намагаються зробити все для збереження власної культури та мови і Україна буде продовжувати створювати для цього найсприятливіші умови.

За повідомленням правозахисників окупаційна влада Криму продовжує переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей. Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA https://bit.ly/3wopsWj з посиланням на доповідь Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) https://bit.ly/3NgJbNg

В сучасних умовах ця дата і трагедія кримськотатарського народу потребують особливої уваги, у зв'язку з чим Всесвітній рух Amnesty International Ukraine разом із Представництвом Президента України в АР Крим ініціював вшанування пам’яті тих, хто зазнали переслідувань, а школам – долучитися до Всеукраїнського уроку пам’яті. https://bit.ly/3PvlEKi

До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу розроблено мальопис для дітей молодшого шкільного віку про трагічну історію окупації Криму та депортацію корінного населення з території півострова. https://bit.ly/3MpM0LT

Комікс може знадобитись батькам, вихователям або педагогам, які працюють з дітьми. За посиланням на сайті Amnesty наявні методичні матеріали:

Матеріали уроку: https://bit.ly/39wmLJw

Матеріали на гугл диску: https://bit.ly/39vBMuW