17 листопада. Всесвітній день передчасно народженої дитини/день Поспішайок
Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Олена Юшкевич, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.
Новини та події
16.11.2022

Всесвітній день передчасно народженої дитини / день Поспішайок відзначається 17 листопада кожного року.

Цей день був започаткований European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI — Європейський фонд піклування про новонароджених пацієнтів, Німеччина) та партнерськими європейськими батьківськими організаціями у 2008 році.

Міжнародні співзасновники LittleBigSouls (Африка), March of Dimes (США) та National Premmie Foundation (Австралія) приєдналися до відзначення цього дня та зробили Всесвітній день передчасно народженої дитини щорічним заходом.

Численні організації та окремі особи з більш ніж 100 країн світу об'єднують зусилля у здійсненні заходів, спрямованих на акцентування та вирішення проблеми передчасних пологів та поліпшення умов виходжування передчасно народжених дітей та підтримки їх сімей.

Історична довідка

EFCNI ініціювала перше засідання Європейських Батьківських Організацій у Римі, Італія. Під час цієї зустрічі представники вирішили створити окремий день для передчасно народжених немовлят та їх сімей. 17 листопада був обраний тому, що цей день має дуже особливий та емоційний зміст для одного з засновників EFCNI: після втрати передчасно народженої трійні у грудні 2006 року, він став батьком здорової доньки 17 листопада 2008 року. В той же час, американська благодійна організація March of Dimes оголосила листопад місяцем підтримки передчасно народжених дітей.

В 2009 році організації EFCNI, LittleBigSouls (Африка) та March of Dimes (США) зустрілися з бажанням привернути увагу до проблем передчасно народжених дітей. Вони об'єднали зусилля, щоб створити Всесвітній день передчасно народженої дитини, 17 листопада, і шукали символічний колір, який можна було б віднести до цього дня. Фіолетовий ще не був задіяний в сфері охорони здоров'я, але вже був присутнім у логотипах кількох організацій, таких як EFCNI та March of Dimes. Цей колір символізує надію, чутливість, співчуття та відкритість для допомоги іншим. Так обрали фіолетовий колір для Всесвітнього дня передчасно народженої дитини.

Статистичні дані

Щорічно в нашій країні народжується близько 500000 тис. дітей, 24000 тис. з них з’являються на світ раніше визначеного терміну. Найчисельніша група дітей, що потребує медичної допомоги та догляду, є саме передчасно народжені. Їх кількість щорічно зростає, незважаючи на те, що загальна народжуваність у світі постійно зменшується. Це призводить до того, що більше дітей зростає з вірогідністю різноманітних захворювань та відхилень розвитку, таких як ДЦП, синдром рухових розладів, інфекції, хронічні захворювання органів дихання, діабет, серцево-судинні захворювання та ін. Незважаючи на цю статистику, громадськість не приділяє достатньо уваги запобіганню передчасним пологам, проблемам та ризикам, що пов'язані з розвитком передчасно народжених дітей.

Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені – особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з основних проблем акушерів. Для виходжування дітей, які отримали життя в результаті таких пологів, потрібно найбільш високотехнологічний інтенсивний догляд і подальший супровід.

Термін «недоношені діти», який раніше застосовували повсюдно, тепер поступово витісняється етичнішим «передчасно народжені». Це малюки, народжені в період гестації від 22-го до 37-го тижня з масою тіла 500–2500 г. У різних країнах частка передчасних пологів коливається в межах 6–8%. В Україні цей показник становить близько 5–6%.

З 1 січня 2007 року в Україні стали реєструвати передчасно народжених дітей із масою тіла від 500 г із терміном від 22 тижнів (раніше — тільки з масою тіла від 1000 г та після 28 тижнів вагітності).

Передчасно народжені діти завжди є особливою категорією дітей з властивою їм функціональною незрілістю всіх органів та систем, зі специфічними патологічними станами, які виникають при зміні умов оточуючого середовища при переході з внутрішньоутробного етапу життя до позаутробного.

Основні проблеми, що виникають у передчасно народжених дітей: дихальні розлади; гіпотермія; внутрішньошлуночкові крововиливи; перивентрикулярна лейкомаляція; сепсис; внутрішньоутробні інфекції; гіпоглікемія; некротичний ентероколіт; бронхолегенева дисплазія; відкрита артеріальна протока; анемія; ретинопатія; ураження слуху; затримка психоемоційного розвитку.

Крім того у таких дітей є знижена толерантність до їжі, недостатнє депо харчових речовин, дефіцит білків та енергії, затримка постнатального фізичного розвитку, проблеми імунологічного статусу і алергії, висока інфекційна захворюваність, значний рівень ускладнень та повторних госпіталізацій, залізодефіцитні стани, цукровий діабет, серцево-судинна патологія, мозкова дисфункція.

До основних принципів фізіологічного медичного догляду, лікування та виходжування дітей передчасно народжених відносяться:

  • обґрунтованість та безпечність медичних втручань;
  • дотримання теплового захисту дитини з застосуванням сучасних технологій; ранній контакт із матір’ю, застосування методики виходжування «кенгуру»;
  • участь матері в догляді за новонародженими, які потребують інтенсивної терапії, в тому числі штучної вентиляції легень; раннє введення сурфактанту – препарат, що застосовується при лікуванні дихальних розладів у новонароджених; рання респіраторна при наявності дихальних розладів;
  • ранній початок годування грудним молоком відповідно до клінічного стану дитини;
  • обґрунтована та збалансована медикаментозна терапія патологічних станів; парентеральна підтримка основними інгредієнтами – глюкоза, амінокислоти, жирові емульсії, мікроелементи, вітаміни;
  • запобігання болю; захист від яскравого світла та шуму; фізіологічне позиціонування дитини задля забезпечення флексорного положення.

Лікування та виходжування передчасно народжених дітей, це довготривалий процес, що потребує участі висококваліфікованого медичного персоналу, необхідного медикаментозного забезпечення достатнього оснащення апаратурою для проведення постійного моніторингу стану дитини, теплового захисту, респіраторної підтримки, лабораторного контролю.

Приведення законодавства до європейських стандартів стало викликом для українських неонатологів, який вони витримали гідно. З 2018 року за ініціативи Центру громадського здоров’я Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ України) наказом МОЗ України «Про внесення змін до додатка 4 до Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини» від 26.09.2018 № 1752 внесено зміни в додаток № 4 Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини. З цього моменту до Переліку джерел клінічних настанов внесено сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO) та Європейського комітету з визначення антимікробної резистентності (EUCAST).

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження клінічних протоколів по акушерсько-гінекологічній допомозі» від 31.12.2004 № 676 (https://cutt.ly/tMoVddB) затверджено Клінічні протоколи з акушерської та гінекологічної допомоги, зокрема щодо передчасних полог.

Передчасні пологи — це пологи зі спонтанним початком, прогресуванням пологової діяльності та народженням плода масою більш 500 г у терміні вагітності з 22 тижнів до 37 тижнів. На сучасному етапі організації акушерської допомоги в Україні оптимальним є проведення передчасних пологів у спеціалізованих акушерських стаціонарах, у яких є умови для проведення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених.

Цим Клінічним протоколом регламентуються принципи ведення передчасних пологів, правила діагностики та підтвердження пологів, послідовність дій при веденні передчасних пологів, спостереження та допомога роділлі тощо.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Інструкції з визначення критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості, Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених» від 29.03.2006 року № 179 (https://cutt.ly/zMkQvlJ) передчасні пологи – це пологи, що відбулись у період з 22-го повного тижня до закінчення 37-го тижня вагітності (154-259 діб), недоношений новонароджений — живонароджена дитина, що народилася у терміні вагітності з 22-го повного до 37 повного тижня вагітності (154-258 діб), надзвичайно мала маса тіла при народженні — маса тіла новонародженого менше 1000 г (500-999 г), незрілий новонароджений — новонароджений, який має зріст менше 47 см та/або масу менше 2500 г. Додаткові ознаки незрілості новонародженого: морфофункціональна невідповідність органів і систем встановленому гестаційному віку.

Стан зрілості чи незрілості новонародженого визначається у кожному випадку спільно лікарями педіатром-неонатологом та акушером-гінекологом пологового будинку (відділення), який приймав пологи, і документується в карті розвитку новонародженого (ф. № 097/о (va184282-99) та в історії пологів (ф. № 096/о (va184282-99) .

Положення наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Протоколу медичного нагляду за здоровим новонародженим» від 04.04.2005 № 152 (https://cutt.ly/1Mknabt) регулюють питання щодо послідовності дій при здійсненні медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною в пологовій залі; теплового ланцюжка; рутинних медичних втручань; лікарського догляду за новонародженим тощо.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Нормальна вагітність» від 09.09.2022 № 1437 (https://cutt.ly/0MkT5Fd) розроблені Стандарти медичної допомоги «Нормальна вагітність» з урахуванням сучасних вимог доказової медицини, розглядають питання діагностики вагітності; спостереження за вагітною і станом плода; своєчасну профілактику і діагностику ускладнень вагітності; підготовку вагітної до пологів та народження здорового новонародженого для попередження материнської і перинатальної захворюваності та смертності. Стандарти медичної допомоги (СМД) розроблені на основі клінічної настанови «Нормальна вагітність», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених в клінічних настановах, а саме: WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience. (Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, World Health Organization), 2016; Department of Health. Clinical Practice Guidelines: Pregnancy Care. (Настанова Департаменту охорони здоров’я Уряду Австралії, Australian Government Department of Health), 2020; Ultrasound Section for ultrasound screening in uncomplicated pregnancy. Practice guidelines of the Polish Society of Gynecologists and Obstetricians (Практичне керівництво Товариства гінекологів і акушерів Польщі), 2020.

До змісту Стандартів медичної допомоги «Нормальна вагітність» входять:

Стандарт 1. Організація надання медичної допомоги при нормальній вагітності;

Стандарт 2. Скринінг вагітних;

Стандарт 3. Профілактика ускладнень вагітності;

Стандарт 4. Заходи щодо поширених фізіологічних симптомів, 9 додатків.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.05.2021 № 870 (https://cutt.ly/fMkUlau) затверджено Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Ентеральне харчування недоношених немовлят». представляє сучасні підходи до розуміння та вирішення проблеми ентерального харчування передчасно народжених дітей, включаючи можливі коротко- і довгострокові наслідки неадекватного харчування, оцінку харчових потреб, що забезпечують недоношеним новонародженим внутрішньоутробні темпи росту, практичні аспекти ентерального харчування, а також характеристики спеціальних продуктів харчування. Остаточне рішення щодо вибору плану ентерального харчування мають ухвалювати відповідні працівники охорони здоров'я з урахуванням клінічних даних, отриманих у конкретної дитини, результатів діагностики і методів лікування, що застосовуються.

Окрему увагу слід звернути на наказ Міністерства охорони здоров’я України від 28.12.2002 № 503 «Про удосконалення амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги» (https://cutt.ly/2MoKTuX), яким затверджено:

  1. Методичні рекомендації щодо організації надання амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги;
  2. Примірна посадова інструкція лікаря загальної практики — сімейної медицини з надання акушерсько-гінекологічної допомоги;
  3. Примірне положення про жіночу консультацію;
  4. Посадова інструкція лікаря-акушера-гінеколога жіночої консультації;
  5. Примірна посадова інструкція акушерки жіночої консультації тощо.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження форм первинної облікової документації в закладах, що надають медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям, та інструкцій щодо їх заповнення» від 13.02.2006 № 67 (https://cutt.ly/nMo7A1S) затверджено наступні форми первинної облікової документації: Форма (za221-06) та Інструкція щодо заповнення форми первинної облікової документації № 002/о «Журнал обліку приймання вагітних, роділь та породіль», Форма ( za221-06 ) та Інструкція ( z0222-06) щодо заповнення форми первинної облікової документації № 010/о «Журнал запису пологів у стаціонарі», Форма ( za221-06 ) та Інструкція ( z0223-06) щодо заповнення форми первинної облікової документації № 102/о «Журнал обліку новонарождених у відділенні (палаті)» тощо.

Приклади відзначення Всесвітнього дня передчасно народженої дитини / дня Поспішайок

У відділеннях інтенсивної терапії перинатальних центрів організовується тепле, затишне свято із розважальною програмою для дітей та батьків. Малеча отримує повітряні кульки та солодкі подарунки. Батьки діляться спогадами та переживаннями з перших днів життя своїх малюків.

У Києві з нагоди Міжнародного дня передчасно народжених дітей підсвічують фіолетовим дзвіницю Софії Київської, Пішохідний міст та торговельні центри.

Правові засади

  1. Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року (https://bit.ly/3lKdYGS).
  2. Сімейний кодекс України (http://surl.li/oczd).
  3. Цивільний процесуальний кодекс України (http://surl.li/lolf).
  4. Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III (http://surl.li/mroo).
  5. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 24 лютого 2022 року (http://surl.li/blyne).
  6. Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III: http://surl.li/mroo
  7. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII: https://cutt.ly/QMoJiOx
  8. Постанова Кабінету Міністрів України «Про утворення Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану» від 17.03.2022 р. № 302: http://surl.li/dcgcq.
  9. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 28.12.2002 № 503 «Про удосконалення амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги»: https://cutt.ly/2MoKTuX (втрата чинності відбудеться 01.09.2023, підстава — v0590282-20)
  10. Накази Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження клінічних протоколів по акушерсько-гінекологічній допомозі» від 31.12.2004 № 676: https://cutt.ly/tMoVddB
  11. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Протокол медичного нагляду за здоровим новонародженим» від 04.04.2005 № 152: https://cutt.ly/1Mknabt (втрата чинності, відбудеться 01.09.2023, підстава — v0590282-20)
  12. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження форм первинної облікової документації в закладах, що надають медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям, та інструкцій щодо їх заповнення» від 13.02.2006 № 67: https://cutt.ly/nMo7A1S
  13. Наказ МОЗ України «Про внесення змін до додатка 4 до Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини» від 26.09.2018 № 1752: https://cutt.ly/FMo40Po
  14. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Інструкції з визначення критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості, Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених» від 29.03.2006 року № 179: https://cutt.ly/zMkQvlJ
  15. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Нормальна вагітність» від 09.09.2022 № 1437: https://cutt.ly/0MkT5Fd
  16. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Ентеральне харчування недоношених немовлят» від 05.05.2021 № 870: https://cutt.ly/fMkUlau

Використані матеріали:

  1. 17 листопада – День поспішайок: https://cutt.ly/DN4qunu
  2. Сьогодні – День «Поспішайок»!: https://cutt.ly/sN4w30v
  3. У всесвітній день поспішайок у Києві підсвітили фіолетовим туристичні об'єкти: https://cutt.ly/LMoAxui
  4. Передчасно народжені діти: у радості й горя нерівні шанси: https://cutt.ly/lMoFlRF
  5. День Поспішайок – свято в обласному перинатальному центрі: https://cutt.ly/sN49bLx
  6. Лікування та виходжування передчасно народжених дітей: https://cutt.ly/iMkFn62
  7. Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року: https://bit.ly/3lKdYGS
  8. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII: https://cutt.ly/QMoJiOx
  9. Постанова Кабінету Міністрів України «Про утворення Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану» від 17.03.2022 р. № 302: http://surl.li/dcgcq.
  10. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 28.12.2002 № 503 «Про удосконалення амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги»: https://cutt.ly/2MoKTuX (втрата чинності відбудеться 01.09.2023, підстава — v0590282-20)
  1. Накази Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження клінічних протоколів по акушерсько-гінекологічній допомозі» від 31.12.2004 № 676: https://cutt.ly/tMoVddB
  2. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Протокол медичного нагляду за здоровим новонародженим» від 04.04.2005 № 152: https://cutt.ly/1Mknabt (втрата чинності, відбудеться 01.09.2023, підстава — v0590282-20)
  3. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження форм первинної облікової документації в закладах, що надають медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям, та інструкцій щодо їх заповнення» від 13.02.2006 № 67: https://cutt.ly/nMo7A1S
  4. Наказ МОЗ України «Про внесення змін до додатка 4 до Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини» від 26.09.2018 № 1752: https://cutt.ly/FMo40Po
  5. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Інструкції з визначення критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості, Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених» від 29.03.2006 року № 179: https://cutt.ly/zMkQvlJ
  6. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Нормальна вагітність» від 09.09.2022 № 1437: https://cutt.ly/0MkT5Fd
  7. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Ентеральне харчування недоношених немовлят» від 05.05.2021 № 870: https://cutt.ly/fMkUlau