16 днів активних дій проти насильства
ТЕМУ ДНЯ висвітлила Марина Сухая, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ
Новини та події
25.11.2021

В Україні щороку з 25 листопада по 10 грудня відбувається Міжнародна кампанія «16 днів активних дій проти ґендерного насильства», яка була започаткована Центром жіночого глобального лідерства у 1991 році.

Основна мета кампанії — це привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій щодо захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо у 1960 році.

Шістнадцятиденний період Кампанії охоплює важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту стрімко поширюється в усьому світі.

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством. Міжнародний день боротьби за скасування рабства пов’язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми.

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.

5 грудня – Міжнародний день волонтера.

6 грудня – День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі.

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

10 грудня – Міжнародний день прав людини. Уряди країн-членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

З історією дат, актуальністю проблематики, тематичним законодавством, правовими порадами можливо буде ознайомитися в інформаційно — правових публікація рубрик “Тема дня” та “Календар дитинства” Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ.

Так, 25 листопада в “Календарі дитинства” вийшла стаття адвоката Сергія Телешева, присвячена Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, якою команда Центру «Адвокат дитини» відкриває низку публікацій, присвячених активним діям проти насильства.

У цьому матеріалі розповімо про корінь ґендерного насильства – ґендерний стереотип.

Ґендерні стереотипи (англ. Gender stereotypes), на думку більшості ґендерних дослідників, — сформовані культурою та розповсюджені в ній узагальнені уявлення (переконання) про те, якими є і як поводяться люди різних статей (чоловіки та жінки). Гендерні стереотипи тісно пов'язані з гендерними ролями (наборами очікуваних зразків поведінки (норм) для чоловіків та жінок) і служать для їх підтримки і відтворення. Гендерні стереотипи також ґрунтуються на біологічних відмінностях між чоловіками та жінками. Гендерні стереотипи можуть сприяти підтримці гендерної нерівності та сексизму.

В противагу гендерним стереотипам ми можемо протиставити гендерне виховання – виховання, що ґрунтується на розвитку індивідуальних якостей, пошуку покликання дитини незалежно від очікувань оточуючих, пов’язаних із статтю дитини.

Завдання гендерного виховання – запропонувати дитині різноманіття видів людських якостей, діяльностей, іграшок, одягу, не керуючись своїми уявленнями про те, якими мають бути всі дівчатка чи хлопчики.

Всі діти мають знати, що вони – унікальні особистості, які можуть мати різні риси характеру. І виконувати будь-які ролі в суспільстві – залежно від власного хисту та бажання, а не статі.

Ґендерне виховання є запобіжником на шляху гендерного насильства, адже дитина, яка була вихована в повазі до власної особистості буде поважати права інших на індивідуальність.

Ґендерне насильство – це найжахливіша форма прояву ґендерних стереотипів, коли людина вимушена страждати через свою стать.

Немає слабких чи сильних, всі ми приходимо у цей світ унікальними і саме такими нас люблять батьки, або мають любити.

Дитина, що змалечку страждає від несприйняття батьками її статі, або ж навпаки завищених вимог пов’язаних зі статтю, на кшталт – ти ж дівчина/хлопчик, не може апріорі вирости ментально здоровою особистістю.

Тож пропонуємо кожному з нас почати «16 днів активних дій проти ґендерного насильства» з любові — любові до себе як унікальної особистості з власними талантами, смаками, бажання. Адже саме так ми робимо перший крок до захисту від насильства.