14 червня — Всесвітній день донора крові
Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Олена Юшкевич, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.
Новини та події
14.06.2022

Кожен третій мешканець планети хоча б раз у житті потребує донорської крові.

П'ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, розвиваючи національні служби переливання крові на основі добровільного та безоплатного донорства, 23 травня 2005 року прийняла резолюцію про заснування Всесвітнього дня донора крові, який щорічно відзначається 14 червня.

 

У тематичному випуску Календаря дитинства ви дізнаєтеся про керівні принципи ВООЗ щодо підтримки донорства крові, донорський рух в Україні, потребу дітей у донорстві крові та проекти з підтримки, основні нормативно-правові акти, що регулюють правовідносини у сфері донорства крові, структуру національної системи крові, умови і порядок здійснення донації крові та компонентів крові, а також посилання на корисні ресурси.

 

Всесвітня асамблея охорони здоров'я:

рекомендує зробити цей День невід'ємною частиною національної програми залучення донорів крові;

призиває держави-члени створити (зміцнити) системи для залучення та утримання добровільних і безоплатних донорів крові та застосування суворих критеріїв відбору донорів; забезпечити адекватне фінансування високоякісних служб донорства крові та розширення подібних служб з метою задоволення потреб пацієнтів; підтримувати реалізацію в повному обсязі добре організованих, координованих на національному рівні та стійких програм крові з належними системами регулювання тощо;

закликає міжнародні організації та органи, пов'язані з питаннями глобальної безпеки крові, співпрацювати у сприянні та підтримці Всесвітнього дня донора крові;

пропонує донорським установам забезпечити адекватне фінансування ініціатив з метою сприяння добровільному та безоплатному донорству крові.

Всесвітній день донора дав значний поштовх в розвитку безоплатного свідомого донорства в більшості країн світу.

На рівні із дорослими, донорства крові потребують й діти. Одна донація крові – в середньому 450 мл – може врятувати до 3 життів.

У День донора крові практично у кожному центрі переливання крові відбуваються цікаві заохочувальні акції. Так, наприклад, ДонорUA https://www.donor.ua/, найбільша платформа для донорів в Україні, у цей день проводитиме флешмоб #коліржиття – на підтримку донорського руху України. Цей ресурс збирає адресні потреби по центрах крові, тут можна переглянути адреси медицинських закладів, у яких можна здати кров, і поради, як підготуватись до кровоздачі. Зареєструвавшись на сайті, ви можете регулярно здавати кров і врятувати більше життів.

У переддень нового 2022 року у місці Рівне лікарняні клоуни, які опікуються дітьми в обласній онкогематології, закликали рівнян спробувати себе донорами. Здати кров прийшли 102 людини. Двох із них забрали на тромбоконцентрат (золоті елементи крові, що живуть в організмі людини 5-7 днів і постійно відновлюються).

Протягом року регулярно закликають здавати кров такі проекти та організації:

#среды_в_охматдете http://surl.li/cdoom – щосереди можна здати кров для Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». У дитячій лікарні "ОХМАТДИТ" щодня від 10 до 20 пацієнтів потребують трансфузій різних компонентів донорської крові (тромбоконцентрат, еритроцити та плазма). Для підтримання необхідного запасу компонентів крові у цій лікарні необхідно проводити 20-25 донацій щодня.

Донорський проект Zdai Blood і #сердечнийчетвер http://surl.li/cdopf – всі охочі можуть здавати кров для пацієнтів Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Наприклад, в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М Амосова (Київ) щороку проводять 5000 операцій на серці — це 30% від загальної кількості всіх операцій, проведених в Україні, і 20% з них це діти — по 2 дитини щодня. Не дивлячись на те, що Інститут має власний банк крові для потреб пацієнтів, але попри це має постійну потребу в донорській крові.

Міжнародний благодійний фонд «Таблеточки» https://tabletochki.org/, який захищає інтереси дітей з онкогематологічними захворюваннями в Україні.

Благодійний фонд «Запорука» https://zaporuka.org.ua/, який допомагає важкохворим дітям у інституті раку, клініці нейрохірургії дитячого віку та гематологічному відділенні у Львові.

Благодійний фонд «Крила надії» https://krylanadiyi.org.ua, який також допомагає дітям з онкологічними захворюваннями, які потребують трансплантації органів, мають рідкісні захворювання тощо.

Особливої уваги донорства крові потребують онкохворі діти. В Україні щороку діагностують онкозахворювання у майже 1,5 тисячі дітей. Ці діти гостро потребують донорських тромбоцитів для підтримання життєздатності організму. Через особливості збору та обмежений час зберігання – це найдефіцитніший вид донорства крові. Специфіка збору тромбоконцентрату полягає в тому, що на відміну від цільної крові, яку можна зберігати до 42 днів в залежності від консервантів, термін придатності тромбоцитів становить всього 4 дні в спеціальному шейкері. Заморожувати чи консервувати тромбоцити не можна. Ще однією специфічною особливістю такого донорства є те, що донорами можуть бути тільки чоловіки без шкідливих звичок та серйозних захворювань в анамнезі. Загалом, існує цілий перелік умов для здачі тромбоцитів.

Неоціненним є бажання українців бути донорами крові, особливо для хворих дітей, проте дуже важливо при цьому дотримуватися чинного законодавства.

Серед основних нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини у сфері донорства крові, можна назвати:

  1. Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» https://cutt.ly/qJADd7h.
  2. Кодекс законів про працю України https://cutt.ly/ZJDnAyU.
  3. Кодекс України про адміністративні правопорушення https://cutt.ly/bJDnXEw.
  4. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів» від 01.08.2005 № 385 https://cutt.ly/tJDn3xO.
  5. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в закладах служби крові» від 07.07.2003 № 301 https://cutt.ly/JJDme1O.

З метою адаптації законодавства України до acquis Європейського Союзу на виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, сьогодні з 25 січня 2021 року діє Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» визначає правові та організаційні засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові, функціонування системи крові, визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та компонентів крові з метою забезпечення рівного доступу населення України до якісних і безпечних компонентів донорської крові у необхідній кількості, організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їхніх прав та законних інтересів.

Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» регламентує структуру системи крові, що формується з урахуванням ефективності, раціональності та пріоритетності забезпечення рівного доступу населення до якісних і безпечних компонентів крові і трансфузійної допомоги.

Структура системи крові складається із загальнодержавного, регіонального та госпітального рівнів.

Умови і порядок здійснення донації крові та компонентів крові передбачені стст. 14-17 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» за посиланням: https://cutt.ly/qJADd7h, наказом Міністерства охорони здоров'я України «Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів» від 01.08.2005 № 385 за посиланням: https://cutt.ly/tJDn3xO.

Права донора крові та компонентів крові. Особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, має право на:

1) достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я, пов’язану із здійсненням донорської функції;

2) участь у діяльності громадських організацій з метою популяризації добровільного безоплатного донорства;

3) правовий захист від будь-яких форм дискримінації за станом здоров’я;

4) відшкодування шкоди, заподіяної її здоров’ю у зв’язку з виконанням донорської функції https://cutt.ly/qJADd7h.

Державні гарантії прав донора крові та компонентів крові. Держава гарантує захист прав донора крові та/або компонентів крові та захист його здоров’я, а також компенсує йому витрати, пов’язані з донорством, і заохочує добровільне безоплатне донорство https://cutt.ly/qJADd7h, https://cutt.ly/TJDm49b.

Про трудові гарантії для донорів крові можна ознайомитися за посиланнями: https://cutt.ly/qJADd7h, https://cutt.ly/1JDmGUs.

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій, набувають статусу Почесного донора України. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак «Почесний донор України» https://cutt.ly/qJADd7h.

Корисна інформація:

  1. Ознайомитися із історією розвитку застосування крові можна за посиланням https://cutt.ly/xJANeZp.
  2. Як cтати донором крові та чого не можна робити перед процедурою можна дізнатися за посиланням https://cutt.ly/9JAMmNu.
  3. Про підготовку та дієту донора можна дізнатися за посиланням https://cutt.ly/oJAN3J9.
  4. Протипоказання до донорства можна дізнатися за посиланням https://cutt.ly/FJAMqZH, https://cutt.ly/RJAMtfx.
  5. Про Європейський та світовий досвід донорства крові можна дізнатися за посиланням https://cutt.ly/eJAM0Ds.
  6. У Держпраці надали роз’яснення щодо умови надання дня відпочинку донорам : https://cutt.ly/MJDmlMX
  7. Міфи та правда про донорство крові.
Міфи Правда
Під час здачі крові та її компонентів можна заразитися якою-небудь неприємною хворобою.

 

Здача крові безпечна для донора – донорські пункти в Україні забезпечені одноразовим, стерильним обладнанням та індивідуальними системами. Шприци й голки одноразового користування розкривають тільки в присутності донора. Після використання вони знищуються.

 

Донорство – це боляче. Донація – це дуже проста процедура. Тисячі донорів здають кров по 40 і більше разів. Для того, щоб дізнатися свої відчуття від уколу голки, достатньо вщипнути шкіру на внутрішній поверхні ліктя.

 

Здача крові та її компонентів – це довга і болісна процедура, до того ж станції переливання працюють тільки в незручний час, коли всі люди зайняті на навчанні або на роботі.

 

Здача цільної крові займає не більше 15 хвилин, здача компонентів крові (плазми, тромбоцитів) триває довше, від 30 хвилин, але не більше півтора години.
«У мене розповсюджена група крові, моя кров не потрібна». Саме така кров найпотрібніша! Якщо вона так поширена серед здорових, то вона так само поширена і серед хворих. Кров всіх груп – і розповсюджених, і рідкісних – потрібна постійно.

 

«Кров можна здавати тільки по п’ятницях, щоб відпочити після кроводачи». Кров можна здавати в будь-який будній день. Спеціального тривалого відпочинку після кроводачи не потрібно. Після здачі крові потрібно посидіти протягом 10-15 хвилин, уникати важких фізичних навантажень протягом дня і слідувати простим рекомендаціям по харчуванню. Якщо Ви палите, слід утриматися від куріння протягом години до і після кроводачи.

 

Донорство шкідливо, так як регулярні кроводачи змушують організм виробляти кров в більшому обсязі, що, в кінцевому підсумку, шкідливо для здоров’я і викликає залежність від кроводач.

 

 

 

Донорство не завдає шкоди організму здорової людини, а кроводачи не можуть викликати звикання, тому що організм людини еволюційно пристосований до кровопускання. Багаторічні спостереження за донорами не виявили у них ніяких відхилень, пов’язаних з кроводачи.

Кровопускання в науково обгрунтованих дозах володіє деяким стимулюючим ефектом, тому донори, в більшості своїй, активні і життєрадісні люди. Оточуючими це іноді розцінюється як «залежність» від кроводач.

Регулярні кроводачи не змушують організм «виробляти більше крові», зате привчають його швидше відновлюватися після крововтрати.

 

Я готовий здати кров, але в екстремальному випадку – якщо відбудеться теракт, авіакатастрофа і ін. Це важливіше, ніж здавати кров в звичайному режимі, тим самим буде врятовано більше людей.

 

 

 

 

Для хворих людей кожна загублена хвилина – екстремальний випадок.

У будь-яку хвилину і в будь-якому місці може статися нещасне пригода за втратою крові у потерпілих.

Здача крові та її компонентів займає деякий час, а кров може знадобитися негайно.

 

Необхідно, щоб донорство було регулярним, а не екстреним – тільки так можна забезпечити постійний запас компонентів крові, в т.ч. для постраждалих у надзвичайних ситуаціях.

 

Мене це не стосується.

 

Будь-якій людині може в якийсь момент знадобитися донорська кров.

 

 

Використані матеріали:

  1. Резолюция Всемирной ассамблеи здравоохранения 23 мая 2005 г. WHA58.13 «Безопасность крови: предложение об учреждении Всемирного дня донора крови»: https://cutt.ly/kJO4OAc
  2. 14 червня – Всесвітній день донора крові : https://cutt.ly/qJO7VNC
  3. Всесвітній День донора крові : https://cutt.ly/TJABUkf
  4. Онкохворі діти потребують рятівників! : https://cutt.ly/pJACsit
  5. Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX : https://cutt.ly/qJADd7h
  6. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII : https://cutt.ly/ZJDnAyU
  7. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X : https://cutt.ly/bJDnXEw
  8. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів» від 01.08.2005 № 385 : https://cutt.ly/tJDn3xO.
  9. Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в закладах служби крові» від 07.07.2003 № 301 : https://cutt.ly/JJDme1O.
  10. Трудові гарантії для донорів крові : https://cutt.ly/1JDmGUs
  11. Пільги, що надаються донорам крові та її компонентів : https://cutt.ly/TJDm49b
  12. Як стати донором та почати рятувати життя: рекомендації МОЗ : http://surl.li/cdosn
  13. Міфи та правда : https://cutt.ly/NJAJ2zS
  14. Як здати кров у Рівному, чому це корисно і хто не може бути донором. Пояснює рекрутерка : https://cutt.ly/8JAXIA0
  15. Як cтати донором крові та чого не можна робити перед процедурою можна дізнатися за посиланням https://cutt.ly/9JAMmNu
  16. Історія розвитку застосування крові : https://cutt.ly/xJANeZp
  17. Про підготовку та дієту донора : https://cutt.ly/oJAN3J9.
  18. Протипоказання до донорства : https://cutt.ly/FJAMqZH, https://cutt.ly/RJAMtfx.
  19. Донорство крові: Європейський та світовий досвід : https://cutt.ly/eJAM0Ds