Пам’ятка для тих, хто планує створити сім’ю
Для Центру сімейного права ВША НААУ підготувала: Інна Скузь, адвокат з сімейних справ
Новини та події
04.06.2021

Одним із завдань Центру сімейного права ВША НААУ вбачаємо розвиток сімейної культури українців. Адже у школах та університетах нас не навчають, як побудувати міцну та щасливу родину. Ми вчимося з досвіду власних сімей, близького та шкільного середовища. І це велика вдача, коли батьки мають час говорити з власними дітьми, зокрема про сімейні цінності, після важкого робочого дня та потреби заробляння грошей. Укладаючи шлюб, рідко хто проходить спеціальне навчання, думки — якось воно буде. На жаль, на першій консультації у сімейного адвоката чи сімейного медіатора, чуєш розчарування : якби я знав/подумав/ла про це раніше….

Всі ми виросли на казках, фінал яких був «одружилися вони і жили довго і щасливо». Це проектувало в нас впевненість, що укладення шлюбу вирішить всі наші проблеми і тільки тоді ми станемо, ну, точно щасливими.

А правда життя виглядає зовсім інакше. Шлюб – це не панацея від самотності і не чарівна паличка, яка вирішить наші проблеми. Навпаки, це ті ще американські гірки, зі своїми злетами і падіннями, і тут важливо бути разом і в радості, і в горі, та з гідністю пройти весь шлях до кінця.

Перш, ніж приймати рішення одружитися, рекомендую чесно задати собі наступні ТОП-5 запитань:

  1. ЧИ ВІДЧУВАЄШ ТИ СЕБЕ ЩАСЛИВОЮ ЛЮДИНОЮ НАОДИНЦІ? Коли тобі комфортно бути самому і ти по-справжньому любиш себе, тобі не складно буде дарувати радість та щастя іншій людині. Ти робиш це із надлишку любові, яка в тебе є. Натомість, залежні та не впевнені в собі люди будуть вимагати від інших заповнювати їх пустоту. А це неправильно, щасливу сім’ї так не побудуєш, адже все повинно йти від бажання.
  2. НАВІЩО ТОБІ ШЛЮБ? Встигнути в останній вагон наречених і більше не чути надокучливих питань: ну, коли вже заміж? Чи для Вас шлюб потрібен для того, щоб створити Сім’ю – свій особистий простір, в якому кожен допомагає та вірить в один одного, вчиться ставати кращими, домовляється та ділить відповідальність. Який сенс Ви будете вкладати у «ШЛЮБ», те й отримаєте. Виглядає ніби просто, але є над чим задуматись.
  3. ЯКОЮ ПОВИННА БУТИ ВАША СІМ’Я? Важливо «на березі» домовитися, які обов’язки у Вашій сім’ї буде мати чоловік і дружина, які сімейні принципи та правила виховання дітей у Вас будуть. Якщо Ваше уявлення про Сім’ю співпадає, тоді Вам горить зелене світло на створення міцного союзу. Непорозуміння, які інколи і будуть між Вами, вирішуватимуться швидко, адже Ви дивитесь в одному напрямі – а це головне.
  4. ЧИ ГОТОВІ ВИ ВКЛАДАТИ В СВОЮ СІМ’Ю КОХАННЯ, ЧАС, ГРОШІ, НОВІ ВРАЖЕННЯ ТА ПІДТРИМКУ? Ніколи не слід забувати, що слово «К о х а т и» – це дієслово, тобто дія. Ви повинні активно вкладати правильні інвестиції у Ваш шлюб, щоб він був міцний і щасливий, а не вибирати позицію пасивного спостерігача. В останньому випадку такий шлюб приречений на провал.
  5. ЧИ ГОТОВІ ВИ З ГІДНІСТЮ ДОЛАТИ СІМЕЙНІ КРИЗИ? Так, вони будуть. Більше того, вони потрібні, аби пара змогла вийти на новий, кращий рівень своїх відносин. Тут важливо: не ставити одразу хрест на відносинах, а зрозуміти: який урок із цього треба винести, де треба поступитися, що переосмислити, аби зміцнити сім’ю та підзарядити свої почуття. Взагалі — навчитися кохати людину із її недоліками, слабкостями і помилками — це той іще виклик, це важко та інколи так дратує, але тільки так можна буде сказати, що ваше кохання – це не просто слово, а реальна реальність. І це не тавтологія.

Пам’ятайте: для створення Сім’ї достатньо лише закохатися, а от для її збереження – потрібно щоденно РОЗВИВАТИ СЕБЕ ТА СВОЇ СТОСУНКИ, робити приємні сюрпризи один одному, бути мудрими, вміти прощати, брати на себе відповідальність і знати, що Ви створили новий Всесвіт, який повинен бути на 1-ому місці і зобов’язаний бути Щасливим. Тут без варіантів!