10 листопада – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
10.11.2022

10 листопада у світі щорічно відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку. Цей день підкреслює значимість науки в суспільстві та наголошує на необхідності залучення громадськості до обговорення актуальних наукових проблем, привертає увагу до викликів, з якими стикається наука.

Ідея заснування свята з’явилася у 1999 році під час Всесвітньої наукової конференції у Будапешті, організованій спільно ЮНЕСКО та Міжнародною науковою радою. На цьому заході кілька делегацій дійшли згоди, що існує нагальна потреба у просвітницькій роботі з питань науки в суспільстві. Так, Генеральна конференція ЮНЕСКО у 2001 році резолюцією 31С/20 офіційно заснувала Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.

З часу проголошення Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку спричинив появу багатьох конкретних проєктів, програм, а також сприяв фінансуванню науки в усьому світі. Цей день також посприяв зміцненню співробітництва між науковцями, які проживають у регіонах, охоплених конфліктами – одним із прикладів є створення за підтримки ЮНЕСКО Ізраїльсько-палестинської наукової організації (ІПНО).

Останні роки оголошувалися приуроченими дослідженню наукових тем, зокрема: «Вшанування наукових центрів та музеїв науки» (2016), «Наука для глобального взаєморозуміння» (2017), «Наука – право людини» (2018), «Відкрита наука, нікого не залишити осторонь» (2019), «Наука для суспільства та разом із суспільством у боротьбі з COVID-19» (2020), «Побудова кліматично стійких громад» (2021).

Цьогорічною науковою темою є значення фундаментальних наук для сталого розвитку. «Застосування фундаментальних наук має життєво важливе значення для прогресу в медицині, промисловості, сільському господарстві, водних ресурсах, енергетичному плануванні, навколишньому середовищі, комунікаціях і культурі. Нам потрібно більше фундаментальної науки для досягнення Порядку денного до 2030 року та 17 Цілей сталого розвитку», — зазначила Генеральна Асамблея ООН 2 грудня 2021 року, схвалюючи пропозицію про проведення Міжнародного року фундаментальних наук в інтересах сталого розвитку.

В Україні пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки на період до 2022 року визначено:

1) фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави;

2) інформаційні та комунікаційні технології;

3) енергетика та енергоефективність;

4) раціональне природокористування;

5) науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань;

6) нові речовини і матеріали.

Використані ресурси:

UNESCO International Days. World Science Day for Peace and Development, 10 November. http://bit.ly/3fRyXrB

United Nations. World Science Day for Peace and Development, 10 November. https://bit.ly/3ULxCBo

Закон України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” від 11.07.2001 року 2623-III https://bit.ly/3hxOygF