10 грудня – День прав людини
Новини та події
10.12.2023

10 грудня – День прав людини

«Де, зрештою, починаються універсальні права людини? У маленьких місцях, поруч з домом – настільки близьких і маленьких, що їх не можна побачити на жодній карті світу. ... Саме там, де кожен чоловік, жінка і дитина шукає рівної справедливості, рівних можливостей, рівної гідності без дискримінації. Якщо ці права не мають сенсу там, вони не мають сенсу ніде» - саме таку думку висловила Елеонора Рузвельт, перша леді США з 1933 по 1945 роки. 

Елеонора Рузвельт вела невтомну боротьбу за права людей в усьому світі та була обрана делегатом від США в Організації Об’єднаних Націй, де відіграла ключову роль у розробці Загальної декларації прав людини – знакового документа, який визначає права людини донині та прийняття якого відзначається в Міжнародний день прав людини. https://tinyurl.com/ye78mfwk 

Сьогодні 10 грудня – останній день у рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства», у який ми відзначаємо День прав людини, аби підкреслити цінність та гідність кожного з нас, об’єднати людей всього світу навколо важливості ідеї спільно дії у захисті своїх прав.

10 грудня 2023 року виповнюється 75 років з часу прийняття однієї з найбільш революційних глобальних зобов’язань – Загальної декларації прав людини. Цей знаковий документ закріплює невід’ємні права, якими наділена кожна людина – незалежно від раси, кольору шкіри, релігії, статі, мови, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

Декларація була проголошена Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у Парижі 10 грудня 1948 року і вперше встановлює фундаментальні права людини, що підлягають універсальному захисту. Доступна більш ніж 500 мовами, вона є найбільш перекладеним документом у світі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш відзначив, що Загальна декларація вказує шлях до спільних цінностей і підходів, які можуть допомогти зняти напругу та створити безпеку і стабільність, яких так прагне наш світ. https://tinyurl.com/mr3hw3p3 

Права людини розвинулися у низці інших міжнародних універсальних документах, прийнятих на рівні Організації Об’єднаних Націй:

  • Міжнародний пакт про громадянські та політичні права;

  • Факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права;

  • Другий Факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, що стосується скасування смертної кари;

  • Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права;

  • Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

  • Конвенція Організації Об’єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок;

  • Конвенція про права дитини;

  • Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах;

  • Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії;

  • Конвенція про права інвалідів;

  • Факультативний протокол до Конвенції про права інвалідів;

  • Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень;

  • Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання;

  • Факультативний протокол до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижує гідність, видів поводження та покарання.

Установою Організації Об’єднаних Націй з питань просування та захисту прав людини, які гарантовані міжнародним правом та передбачені Загальною декларацією прав людини 1948 року є Управління Верховного комісара ООН (УВКПЛ), яке було засновано ГА ООН 20 грудня 1993 року відповідно до резолюції 48/134, ухваленої за результатами роботи Всесвітньої конференції з прав людини. Управління очолює Верховний комісар з прав людини, який обирається ГА ООН строком на три роки та координує діяльність у сфері прав людини в системі ООН. https://tinyurl.com/cmazh2jj 

На регіональному рівні знаковим документом є прийнята відповідно до Загальної декларації прав людини з метою додержання країнами-підписантами (учасниками Ради Європи) та забезпечення на своїй території прав та основоположних свобод людини Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод та протоколи до неї. Для забезпечення дотримання Високими Договірними Сторонами їхніх зобов’язань за Конвенцією та Протоколами до неї створюється Європейський суд з прав людини. Конвенція набула чинності для України 11 вересня 1997 року.

Більше дізнатися про конвенційні права, особливості звернення до ЄСПЛ за захистом своїх порушених прав можна під час заходів з підвищення кваліфікації Ігоря Карамана:

  • Критерії прийнятності індивідуальних заяв за ЄКПЛ. https://tinyurl.com/3vrtdwsx 

  • Право на мирне володіння майном. Стаття 1 Протоколу № 1. https://tinyurl.com/3fsmnrjr 

  • Майстер-клас «Підготовка заяви до Європейського суду з прав людини». https://tinyurl.com/mttxb4ec

Про захист прав дитини: міжнародний та національний аспект – детально у матеріалі Наталії Коваленко, членкині команди Центру «Адвокат дитини». https://tinyurl.com/3xm6ap2a. 

Більше публікацій – на сайті Вищої школи адвокатури НААУ. https://www.hsa.org.ua/blog