1 листопада – День заснування Європейського Союзу
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
01.11.2022

1 листопада світова спільнота традиційно відзначає День заснування Європейського Союзу.

Європейський Союз – це по-справжньому унікальне політичне та економічне об’єднання 28 країн, які об’єдналися на основі загальнолюдських та демократичних цінностей, аби їхні громадяни жили в мирі, стабільності та добробуті.

Цей день є знаковим і для України, адже починаючи з 1993 року ми обрали перспективою української зовнішньої політики членство в Європейських Співтовариствах, а 23 червня 2022 року наша держава отримала статус кандидата у члени Європейського Союзу, а значить – шанс перейти від політики сусідства до політики розширення.

Шлях України до ЄС

Україна пройшла досить тривалий та тернистий шлях до отримання статусу країни-кандидати у члени Європейського Союзу. Умовно можемо виділити основні кроки, зроблені Україною у сфері євроінтеграції:

  • Прийняття у 1993 році Верховною Радою Постанови «Про основні напрями зовнішньої політики України», у якій йдеться, що перспективною метою української зовнішньої політики є членство в Європейських товариствах.
  • У 1994 році розпочався політичний діалог між ЄС та Україною шляхом підписання Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами.
  • 21 лютого 2005 року схвалено План дій Україна – ЄС.
  • У 2009 році Україна приєдналася до Східного партнерства – спільної політичної ініціативи, спрямованої на поглиблення і зміцнення відносин між ЄС та шістьма східними сусідами.
  • У 2010 році прийнято Закон «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики», у якому йдеться про забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі.
  • 16 вересня 2014 року відбулася ратифікація Угоди про асоціацію України з ЄС, яка мала на меті поступово інтегрувати Україну до внутрішнього ринку ЄС, у тому числі завдяки створенню поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, посилити співробітництво у правовій сфері та сприяти політичному діалогу у всіх сферах, що становлять взаємний інтерес.
  • 07 лютого 2019 року внесено зміни до Конституції України шляхом закріплення у Преамбулі незворотного європейського та євроатлантичного курсу України.
  • 28 лютого 2022 року після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України Україною була подана заявка на вступ до ЄС. 23 червня 2022 року 27 країн-членів ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Історичні кроки створення та розширення ЄС

Розвиток Європейському Союзу було закладено ще 9 травня 1950 року, коли Робер Шуман запропонував заснувати Європейське об’єднання вугілля та сталі, результатом чого стало підписання 18 квітня 1951 року Паризького договору. Ним створено спільний ринок вугільної та металургійної галузей шести країн-засновниць (Бельгії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Федеративної Республіки Німеччииа та Франції).

Наступним кроком стало укладення 25 березня 1957 року Римського договору, яким засновано Європейське співтовариство з атомної енергії та Європейське економічне співтовариство.

Уже у 1973 році відбулося перше розширення ЄС з шести до дев’яти країн, а також запроваджено нову соціальну політику та політику з довкілля, а 1975 року засновано Європейський фонд регіонального розвитку. 1981 року до Співтовариства приєдналися Греція, а в 1986 році – Іспанія та Португалія.

Однак політичний ландшафт Європи різко змінився після падіння Берлінської стіни у 1989 році. Це призвело до об’єднання Німеччини у жовтні 1990-го і процесу демократизації у країнах Центральної та Східної Європи після їх виходу з-під контролю Радянського Союзу, який припинив своє існування у грудні 1991 року. Водночас держави-члени ЄЕС проводили переговори щодо нового Договору про Європейський Союз, ухваленого Європейською Радою у складі президентів та/або прем’єр-міністрів у Маастрихті у грудні 1991 року. Додаючи міжурядового співробітництва до існуючих систем Співтовариства, Маастрихтський договір створив Європейський Союз. Договір набув чинності 1 листопада 1993 року.

Політика розширення Європейського Союзу відбувалася і в наступні роки. Зокрема, у 1995 році до ЄС приєдналися Австрія, Фінляндія та Швеція, збільшивши кількість його членів до 15. У середині 1990-х років розпочалася підготовка до нового безпрецедентного розширення. Заявки на вступ подали шість країн колишнього радянського блоку (Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Чеська Республіка), три балтійські держави, що раніше входили до складу Радянського Союзу (Естонія, Латвія та Литва), одна з республік колишньої Югославії (Словенія) і дві середземноморські країни (Кіпр та Мальта). ЄС схвально прийняв цей шанс додати стабільності європейському континентові, поширивши переваги європейської інтеграції на молоді демократичні країни. Переговори про майбутнє членство розпочалися в грудні 1997 року і 1 травня 2004-го до ЄС приєдналися 10 країн-кандидатів. Болгарія та Румунія вступили до Євросоюзу 1 січня 2007 року, а у липні 2013 року в ЄС увійшла Хорватія, збільшивши кількість його членів до 28.

Станом на сьогодні політика розширення Європейського Союзу активно продовжується. Зокрема, кандидатами на членство в ЄС є Україна та Молдова, кандидатами, що ведуть переговори – Албанія, Північна Македонія, Сербія, Чорногорія, переговори щодо членства Туреччини наразі заморожені. Потенційними кандидатами на членство в ЄС є Косово та Боснія і Герцеговина.

Умови членства в ЄС

Згідно зі статею 49 Лісабонського договору будь-яка європейська держава може звернутися із запитом про набуття членства в Європейському Союзі за умови, що вона дотримується принципів свободи, демократії, поваги до прав людини та основоположних свобод, а також верховенства права.

Відповідність «копенгагенським критерієм»

У 1993 році після отримання від колишніх комуністичних країн прохань щодо приєднання до Європейського Союзу, Європейська Рада встановила три критерії, відповідність яким необхідна для набуття членства. На час приєднання нові члени повинні мати:

  • стабільні інституції, що забезпечують демократію, верховенство права, права людини й повагу до меншин та їх захист;
  • функціональну ринкову економіку та здатність протистояти конкурентному тиску всередині Союзу;
  • змогу виконувати зобов’язання, що витікають із членства, та бути готовими працювати над досягненням цілей Європейського Союзу. Країни повинні мати державну систему управління, здатну застосовувати та використовувати на практиці законодавство ЄС.

Процес приєднання до ЄС

Переговори про вступ проводяться між кожною країною-кандидатом і Європейською Комісією, яка представляє ЄС. По закінченню таких переговорів рішення дозволити новій країні приєднатися до ЄС має бути ухвалене одноголосно всіма державами-членами під час засідання Європейської Ради. Європейський Парламент повинен дати свою згоду, проголосувавши за таке рішення абсолютною більшістю його складу. Після цього договір про приєднання має бути ратифіковано державами-членами та державами-кандидатами відповідно до їхніх національних конституційних процедур.

Протягом періоду переговорів країни-кандидати отримують, як правило, допомогу від ЄС з метою наблизити їхні економічні показники до європейських. Такі держави зазвичай мають з ЄС угоди про стабілізацію та асоціацію. Відповідно до їхніх положень, ЄС безпосередньо відстежує стан економічних та адміністративних реформ країн-кандидатів, які вони повинні здійснити задля відповідності вимогам членства в ЄС.

Використані матеріали:

Європа у 12 уроках / Київ, Представництво ЄС в Україні, 2017. https://bit.ly/3DuAtYK

Представництво Європейського Союзу в Україні / Київ, Представництво ЄС в Україні, 2018. https://bit.ly/3Wjf4KA

The enlargement of the Union. https://bit.ly/3TV6Q9Y

Постанова Верховної Ради України «Про основні напрями зовнішньої політики України». https://bit.ly/3zTGqgT

Угода про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами. https://bit.ly/3TZxFKc

Східне партнерство. http://bit.ly/3sRl9QF

Закон України «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». https://bit.ly/3SO5V9L

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. https://bit.ly/3foZvjN

Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)». https://bit.ly/3fp0dNZ

Нормативно-правові акти щодо Європейської інтеграції. https://bit.ly/3sMzVs6

Корисні посилання:

Euroquiz. http://bit.ly/3Uc7akd

Представництво Європейського Союзу в Україні. http://bit.ly/3SZmkIM