1 липня 2022 року відбувся Оnline форум «Інтелектуальна власність: потенціал відновлення України»
Професійна спільнота сфери інтелектуальної власності покладає високі сподівання на оновлений менеджмент профільного департаменту Міністерства економіки України, висловлює підтримку та підтверджує свою готовність допомагати в реалізації поставлених завдань.
Публікації лекторів
10.07.2022

1 липня 2022 року відбувся ОNLINE ФОРУМ «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ: ПОТЕНЦІАЛ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ», організований Національна асоціація патентних повірених України, Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності, Комітетом з інтелектуальної власності НААУ та Вища школа адвокатури НААУ.
Захід об’єднав представників усіх гілок влади, відомих патентних повірених, адвокатів, судових експертів та науковців, які переконані, що перемога та відновлення України можливі завдяки інноваційному розвитку та інтелектуальному капіталу нашої держави.

Повномасштабна збройна агресія росії проти України з особливою гострою проявила проблеми ір-сфери, виявила неспроможність менеджменту державної системи правової охорони інтелектуальної власності запропонувати механізми підтримки та захисту українських винахідників, правовласників та представників креативних індустрій.

Зусиллями Парламенту вдалось створити правові засади зменшення руйнівного впливу збройної агресії на сферу інтелектуальної власності, забезпечити дотримання прав інтелектуальної власності в Україні.

В той самий час, без проактивної позиції виконавчої влади ір-сфера в умовах війни занепадатиме критично швидко, що завдасть непоправної шкоди національній безпеці України.

За повідомленням Миколи Потоцького, адвоката, доктора юридичних наук, Голови Комітету з інтелектуальної власності, що діє у складі НААУ, лектора ВША НААУ, першочерговими та невідкладними заходами, які необхідно здійснити для зупинення деградації ір-сфери є:

І. Реформа публічного управління:
— завершити створення Національного органу інтелектуальної власності: публічні послуги у сфері інтелектуальної власності мають надаватись швидко, прозоро, компетентно та діджиталізовано;
— зупинити звільнення експертів та залучити до НОІВ професійні кадри;
— утворити органи НОІВ, визначені законом.

ІІ. Забезпечити доступ до професії патентний повірений:
— провести атестацію патентних повірених;
— оновити законодавство про патентних повірених.

ІІІ. Спільно з професійною спільнотою розробити та прийняти підзаконні та методичні акти з питань промислової власності:
— правила складання заявок та проведення експертизи;
— положення про державні реєстри, тощо.

ІV. Запустити роботу Вищого суду з питань інтелектуальної власності:
— прийняти законодавство про Вищий суд з питань інтелектуальної власності;
— завершити конкурсні процедури до Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

  1. Активізувати роботу правоохоронних органів:
    — повноваження органу досудового слідства у справах про незаконне використання торговельних марок перейшли від національної поліції України до Бюро економічної безпеки. Новий орган – це завжди виклик, адже треба сформувати кращі практики роботи, що є нагальним завданням для фахової спільноти.
    — митниця. З метою недопущення незаконної торгівлі (реалізації) контрафактних товарів, які надійшли в Україну як гуманітарна допомога, є ініціатива по запровадженню обов’язку суб’єктів господарювання при реалізації будь-якого імпортного товару на українському фізичному ринку та в Інтернеті мати копію митної декларації, за якою такий товар був імпортований, або її номер. Спільне завдання – забезпечувати простежуваність товарів, але не створювати надмірних обов’язків для добросовісних суб’єктів господарювання.

Професійна спільнота сфери інтелектуальної власності покладає високі сподівання на оновлений менеджмент профільного департаменту Міністерства економіки України, висловлює підтримку та підтверджує свою готовність допомагати в реалізації поставлених завдань.

Організатори дякують усім спікерам та учасникам Форуму, за активну участь, коментарі та пропозиції.

Трансляція Форуму доступна для перегляду: https://www.youtube.com/watch?v=ku1ru7PJxcY