1 червня відбудеться круглий стіл «Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання»
Контактна особа: Лариса ГРЕТЧЕНКО, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ (засоби зв'язку: e-mail: l.hretchenko@hsa.org.ua, моб. тел. +38 066 440 98 52)
Публікації лекторів
24.05.2022

01 червня 2022 року о 15.00 Центр “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ проводить експертний круглий стіл на тему ««Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання».

 

Актуальність заходу. Приголомшуюча статистика поранень, каліцтв, смертей дітей, вчиненого відносно них насильства від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну сколихнула українське суспільство. Першочерговими сьогодні є безпека і захист прав кожної дитини в умовах воєнного стану, невідкладне вирішення проблемних питань у сфері охорони дитинства, задіяння для цього всіх можливих міжнародних і національних механізмів.

Україна має практичний досвід забезпечення прав та інтересів дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій в зоні АТО/ООС на Сході України та анексії Криму. Однак, 24 лютого 2022 року органи державної влади, правоохоронні органи, адвокатська спільнота і правозахисні організації зіштовхнулися з новими викликами та загрозами масового порушення прав дітей, вчинення відносно них воєнних злочинів, незаконного переміщення, вимушеної евакуації в межах України та закордон, що спричиняє необхідність невідкладного дієвого реагування, пошуку шляхів ефективного правозахисту та конструктивної міжвідомчої взаємодії.

Мета заходу. Фахове обговорення та всебічний аналіз випадків порушення прав дітей внаслідок військового вторгнення, висвітлення міжнародно — правових та вітчизняних інструментів захисту прав та інтересів дітей в умовах воєнного стану та після його завершення, напрацювання тематичних рекомендацій і правових порад для широкої аудиторії учасників, включаючи батьків, учнівську та студентську молодь.

 

Формат заходу — онлайн, платформа Zoom

 

Питання для обговорення:

— Міжнародні стандарти та державні гарантії реалізації прав дітей в умовах збройного конфлікту;

— Право дитини на безпеку під час збройного конфлікту;

— Механізми захисту прав і свобод дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій;

— Ризики втягнення неповнолітніх до участі в бойових діях та у злочинну діяльність, правові аспекти протидії.

— Забезпечення прав дітей, евакуйованих в Україні та за її межі. Захист дитини від незаконного переміщення.

Спікери: члени команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, громадські та державні діячі у сфері захисту прав дітей.

У дискусії візьмуть участь адвокати, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, прокуратури, поліції, юстиції, судової гілки влади, органів, служб та спеціальних установ у справах дітей, психологи, науковці, провідні експерти громадських правозахисних організацій та інші зацікавлені особи.

Реєстрація для участі за посиланням: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwkdu-vqj0qE9YXWL-C53gM6o6IhPP24-79

Контактна особа: Лариса ГРЕТЧЕНКО, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ (засоби зв'язку: e-mail: l.hretchenko@hsa.org.ua, моб. тел. +38 066 440 98 52)