Тематична підбірка матеріалів від експертів Вищої школи адвокатури НААУ у рамках міжнародної кампанії «16 днів проти насильства»
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
04.12.2022

Насильство завжди було небезпечним явищем, викликом для суспільства, феноменом, з яким необхідно боротися. Сьогодні, в умовах повномасштабної війни в Україні, насильство набуло особливого значення, адже українці, жінки, чоловіки, діти та навіть немовлята, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, стають жертвами сексуального, фізичного насильства, моральних знущань тощо.

Навіть в умовах війни Україна продемонструвала своє прагнення покласти край насильству щодо жінок і домашньому насильству, ратифікувавши Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, більш відому як Стамбульська конвенція.

Проте стигматизація гендерно зумовленого насильства і сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, залишається в Україні дуже поширеним явищем. Подолання стигми та почуття провини — це важливий елемент допомоги постраждалим від насильства, адже від цього залежить, чи повідомлятимуть жертви про випадки насильства до правоохоронних органів, чи ні.

Саме тому утвердження принципу гендерної рівності, боротьба з насильством та належне реагування на порушення має бути пріоритетом правозахисної політики.

У рамках міжнародної кампанії «16 днів проти насильства» Вища школа адвокатури НААУ підготувала підбірку тематичних матеріалів від наших експертів:

  1. «Маніпуляції чи домашнє насильство: як розрізняти та протидіяти?», матеріал підготувала Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ, національний експерт Ради Європи, співзасновник ЮГ «Право», актив Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ. https://bit.ly/3XusofP
  2. «Основні зобов’язання держав за Лансаротською конвенцією про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства», матеріал підготувала Лариса Гретченко, адвокат, керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ. http://bit.ly/3F1ATrg
  3. Протидія кібербулінгу: суб’єкти реагування та механізми захисту порушених прав дитини, матеріал підготувала Наталія Коваленко, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ. http://bit.ly/3EDL4Ba
  4. «Сексуальне насильство щодо дітей в умовах збройного конфлікту», матеріал підготував Георгій Попов, адвокат, доктор юридичних наук, національний експерт проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні», сертифікований тренер Європейської програми навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій Ради Європи (HELP) «Правосуддя дружнє до дитини». http://bit.ly/3u2Irnm

Використані ресурси:

  1. «Від усвідомлення до відповідальності: «Зупинимо гендерно зумовлене насильство зараз!». http://bit.ly/3Vv9pjm