У Вищій школі адвокатури НААУ відбулась науково-практична дискусія з питань захисту прав адвокатів у кримінальному процесі
27 листопада за ініціативи Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України відбулась унікальна подія, під час якої адвокатами Національної асоціації адвокатів України та детективами Національного антикорупційного бюро України було обговорено актуальні питання стосовно захисту прав адвокатів у кримінальному процесі. Юрій Григоренко, заступник голови Голови Комітету захисту прав адвокатів та […]
Новини та події
28.11.2019

27 листопада за ініціативи Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України відбулась унікальна подія, під час якої адвокатами Національної асоціації адвокатів України та детективами Національного антикорупційного бюро України було обговорено актуальні питання стосовно захисту прав адвокатів у кримінальному процесі.

Юрій Григоренко, заступник голови Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України, звернув увагу учасників дискусії на важливі питання стосовно адвокатської таємниці, обов'язків захисника, використання конфіденційного співробітництва, а також адвокатського запиту. Фахівець нагадав учасникам, що надання адвокату інформації та копій документів, отриманих під час здійснення кримінального провадження, здійснюється в порядку, встановленому кримінальним процесуальним законом. Особлива увага приділялась питанням порушення права на інформацію та права на звернення, обов’язкам захисника та гарантій адвокатської діяльності.

Анатолій Гайданка, старший детектив відділу внутрішніх розслідувань Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України закцентував увагу на проблемні питання щодо дотримання прав адвокатів у кримінальному процесі, а саме на правовий та етичний аспекти. Зокрема, фахівець зазначив, що обсяг прав адвоката залежить від правового статусу, якого він набуває у кримінальному процесі: у захисника одна сукупність права, наприклад, у представника потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача або особи, яка надає правову допомогу свідку – інша.

Надано загальну характеристику прав адвоката, зокрема надання консультацій клієнту, присутність при проведенні слідчих та процесуальних дій, подання клопотання, скарг та зауважень з приводу тих чи інших дій слідчого, внесення зауважень та доповнень до протоколу слідчої дії тощо (ст.ст. 20, 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст.ст. 42, 46, 56, 58, 61-64, 64-1, 64-2 КПК України).

У межах проведення науково-практичної дискусії, Анатолій Гайданка запропонував обговорити існуючі проблеми процесуальної взаємодії адвоката і слідчого. Експерт зазначив, що існує процесуальне протиборство слідчого та захисника, оскільки кожен з них переслідує власну мету: слідчий – зібрати докази, що доводять вину підозрюваного, захисник – спростувати такі докази або зібрати докази, що виправдовують підозрюваного, пом’якшують кваліфікацію його дій, зменшують ступінь вини або суму завданої шкоди тощо.

Не зважаючи на змагальність і протиборство, слідчий та адвокат залишаються юристами, чиїм найвищим покликанням є соціально важлива функція – захист прав і свобод фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави. А отже вони повинні бути взірцем дотримання закону для пересічних громадян. Дії адвоката чи слідчого, спрямовані на приниження, образу процесуального опонента, порушення усталених моральних норм, неприпустимі. Дій детектива повинні відповідати не тільки КПК України, але й Кодексу професійної етики працівників Національного бюро, а дії адвоката не тільки законодавству про адвокатуру та адвокатську діяльність, але й Правилам адвокатської етики.

Вдячні учасникам за активну дискусію та обговорення, обмін досвідом та зацікавленість! Впевнені, що проведення заходу позитивно вплине на розвиток сфери дотримання прав людини, а також сприятиме підвищенню якості дотримання законності та правопорядку під час досудового розслідування всіма учасниками кримінального провадження.